Home

Azi încep înscrierile în învățământul primar. Tot ce trebuie să știți despre procedură, acte, calendar

Știri

Azi încep înscrierile în învățământul primar. Tot ce trebuie să știți despre procedură, acte, calendar

2023-05-03

Atenție, părinți!

Azi, 3 mai, încep înscrierile în învățământul primar 2023. Sunt vizați copiii care au împlinit sau vor împlini anul acesta vârsta de 6 ani.

Această etapă durează până pe 18 mai, timp în care părinții completează cererea-tip de înscriere și o depun online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrirea copilului.

Acte necesare

Pe lângă cerere, vor fi depuse sau transmise și celelalte documente pentru înscriere, respectiv:

  • actul de identitate al părintelui/al tutorelui legal; dacă este cazul, document din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde este stabilit domiciliul minorului;
  • certificatul de naştere al copilului;
  • recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (doar pentru copiii care împlinesc 6 ani perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2023 inclusiv);
  • alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale sau specifice (în cazul în care se optează pentru o altă școală decât cea de circumscripție).

Calendarul înscrierii

  • 3-18 mai: prima etapă de completare/depunere a cererilor;
  • 19-22 mai: Comisia națională procesează cererile-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice, și repartizează copiii la școala de circumscripție;
  • 23-29 mai: la nivelul unităților de învățământ, pentru locurile rămase libere, se procesează cererile prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție;
  • La 31 mai 2023 se vor afișa, pe site-ul Inspectoratului Școlar și la unitățile de învățământ, candidații înmatriculați și numărul de locuri rămase libere.
  • 6-12 iunie: pe locurile libere se va face o nouă repartizare, într-o a doua etapă de înscriere.

Bine de știut!

La școala de circumscripție, copilul este înscris automat, pe baza validării cererii de înscriere.

Dacă se optează pentru o altă unitate de învățământ, la care nu are circumscripție, copilul va fi înscris doar în limita locurilor libere și, dacă este cazul, pe baza unor criterii de departajare.

Mai multe informații privind înscrierea la clasa pregătitoare găsiți pe site-ul Ministerului Educației: https://www.edu.ro/intrebari_frecvente_raspunsuri_faq_inscriere_invatamant_primar_2023_2024?fbclid=IwAR13hPvpwYN2oOH2wqrc7P7YfpNAB0Uo8v3LdlTs9ZAp-pLw8BkpmBFRF9k.