2024-09-06
În ultimii patru ani, Sectorul 6 a intrat într-un amplu program de reabilitare, consolidare și modernizare a unităților de învățământ. 16 sunt deja finalizate, 6 sunt în lucru și alte 16 urmează. Și de la zero se construiesc creșe, grădinițe, corpuri de școală: 6 sunt finalizate și la 3 se lucrează. Toate sunt clădiri „verzi”, moderne, sigure, frumoase. Valoarea investițiilor se ridică la peste jumătate de miliard de lei, din care 206 milioane provin din fonduri nerambursabile. Luni, în prima zi de școală, mii de elevi și preșcolari vor avea o surpriză.
Se lucrează într-un ritm fără precedent la grădinițele, școlile și liceele din Sectorul 6. Peste jumătate din cele 67 de unități de învățământ din Sectorul 6 au fost, sunt sau urmează să intre în reabilitare și consolidare. Nu mai trecuseră printr-un astfel de proces de zeci de ani sau poate niciodată. Rând pe rând, sunt transformate în clădiri eficiente energetic, cu dotări la standarde înalte, cu mobilier frumos, de calitate.
Cum nevoia e mare, alte unități de învățământ se construiesc de la zero: în ultimii patru ani, au fost ridicate o creșă, o grădiniță și patru corpuri de școală, iar alte trei clădiri sunt în lucru.
Valoarea totală a investițiilor din educație, în Sectorul 6, ajunge la 518 milioane de lei, din care 206 milioane au fost atrași din fonduri nerambursabile. Spre exemplu, 83 de milioane de lei, bani prin PNRR, sunt folosiți pentru dotarea și echiparea cu mobilier nou, materiale didactice și sportive a tuturor școlilor și grădinițelor din Sectorul 6. Școala Gimnazială „Sf. Calinic de la Cernica” a fost prima la care s-a livrat mobilierul. Până la finalul anului, va ajunge, rând pe rând, la toate unitățile de învățământ.
Grădinițele 208 și 230, proaspăt reabilitate, precum și noile corpuri de la Școlile 197 și 193 Orizont își vor deschide luni, 9 septembrie, porțile pentru copii. Sunt unicat, au un design inedit, mobilier nou, inclusiv curțile au fost amenajate de ADPDU Sector 6.
Pe parcursul lucrărilor, la școlile aflate în reabilitare, elevii vor învăța fie în corpurile de clădiri nou construite, fie în unități modulare. Acestea arată ca niște săli de clasă obișnuite, au băi, aparate de aer condiționat, căldură pe timp de iarnă și toate dotările necesare.
Toate viitoarele lucrări vor fi realizate prin fonduri nerambursabile, la care am aplicat deja. Primele zece vor fi finanțate prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat (PNCCRS), restul prin PNRR „Școli verzi”, prin Programul Regional București-Ilfov, prin Agenția Fondului pentru Mediu și prin Ministerul Educației și Banca Mondială.
În Sectorul 6, în anul școlar 2024-2025, sunt înscriși aproape 44.000 de elevi.