Home

Șase școli din Sectorul 6, gata într-un an și jumătate!

Știri

Șase școli din Sectorul 6, gata într-un an și jumătate!

2023-10-10

Șase școli din Sectorul 6 sunt gata într-un an și jumătate. Este vorba despre Colegiul Economic „C. Kirițescu”, Școala „Constantin Păunescu”,  Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi”, Școala Specială pentru deficienți de auz „Sfânta Maria”, Școala „Sfântul Calinic de la Cernica” și Colegiul Tehnic „Petru Maior”.

La toate am demarat lucrările în vara trecută, inclusiv la săli de sport, și sunt aproape de finalizare. La Kirițescu se învață deja, iar la restul urmează să revină copiii după vacanța de iarnă, pe 9 ianuarie. Mai puțin la Petru Maior unde va suna primul clopoțel în februarie.

Costurile totale pentru cele 6 școli se ridică la aproape 59 de milioane de lei, dintre care 47 de milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile. Restul sunt bani proveniți din bugetul local.

Primarul Ciprian Ciucu a mers pe teren pentru a verifica lucrările

Primarul Ciprian Ciucu a făcut marți, 10 octombrie, turul unităților de învățământ aflate în șantier, alături de constructor și de echipa din primărie. A vrut să vadă cu ochii lui stadiul lucrărilor.

Și i-a vizitat apoi pe copiii care învață acum în construcții modulare. Inclusiv pe picii de la grădinițele aflate în incinta Școlilor Păunescu și Sfânta Maria. Mogâldețe de doar 3 i-au sărit în brațe.

primar ciprian ciucu copil

"M-am topit tot", a spus edilul, vizibil emoționat, și încântat de faptul că au parte de bune condiții. Ba chiar, i-a provocat la o partidă de tenis de masă pe băieții mai mari. Se antrenau pe culoarul de la Sfânta Maria.

Ciprian ciucu scoala

Stadiul lucrărilor în acest moment

✔️Școala Gimnazială Specială Constantin Păunescu: 90% din stadiul fizic al lucrărilor de reabilitare energetică. Recepția se va finaliza în noiembrie. Grădinița va fi gata la jumătatea anului 2024. Sunt înscriși 196 de copii;

✔️Colegiul Tehnic Petru Maior. 75% din stadiul fizic al lucrărilor de reabilitare și consolidare.

În cursul lunii decembrie, se va realiza recepția lucrărilor. 661 de elevi învață aici;

✔️Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi. 100% stadiul fizic al lucrărilor de reabilitare, consolidare și modernizare. Recepția lucrărilor se va realiza în cursul lunii noiembrie. Învață 529 de copii;

✔️Colegiul Sfântul Calinic de la Cernica. 75% stadiul fizic al lucrărilor de reabilitare, modernizare și consolidare. Recepția se va realiza în cursul lunii decembrie. 625 de elevi învață la acestă unitate;

✔️Școala Sfânta Maria. 98% stadiul fizic al lucrărilor de reabilitare și modernizare.  Recepția se va realiza la începutul lunii decembrie. 123 de elevi și preșcolari sunt înscriși.

Școlile erau pericol public

Clădiri vechi, de 50-60 de ani, nesigure, cu probleme grave de structură. În aceste locuri ne trimiteam zi de zi copiii ca să învețe, fără să știm că erau în pericol. Noroc că le-am băgat în reabilitare energetică!

În vara anului trecut, am început lucrările. După decopertare, constructorul a descoperit faptul că 4 din cele 6 unități de învățământ aveau probleme de structură. Am demarat expertizările, apoi lucrările de consolidare, după care s-a trecut la partea de eficientizare energetică.

Ce înseamnă standarul nZEB

Toate vor fi școli modernizate Retrofit, aduse la standardul nZEB (Zero-Energy Building, tradus, clădire cu consum de energie aproape zero). Sunt școlile viitorului, care folosesc tehnologii inteligente și, de aceea, au cel mai puțin aer viciat.

În plus, toți parametrii sunt controlabili de la distanță, se stochează și analizează permanent. Pe lângă efectele benefice pe termen lung asupra mediului, costurile de consum sunt aproape de zero.